Citroën 1953
40
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-40,cabin-core-1.0.2,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.2,ajax_fade,page_not_loaded,,smooth_scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

CITROËN 1953

Een jaar van aanpassingen

Na een jaar van aanpassingen heeft deze bus, 63 jaar na productie, een nieuw en schoon hart gekregen. Een restauratie en modificatie, in moderne taal aangeduid met ‘upcycling’, die gericht is op het duurzaam maken van het oorspronkelijke concept, zonder iets prijs te geven van het beginsel van eenvoud van het originele ontwerp. Duurzaam, omdat de tijd voorbij is dat we de effecten van onze industriële revolutie aan onze kinderen nalaten.

Met de jaaropbrengst van 10 zonnepanelen kan ‘HarveY’ maar liefst 10.000 kilometers rijden zonder uitstoot van broeikasgassen. Met als bijkomend voordeel dat ‘HarveY’ dus ook iedere expositieruimte reuk- en geluidloos binnen kan treden.

Citroën 1953

Ontworpen als gebruiksvoorwerp

Een Citroën HY is ontworpen als gebruiksvoorwerp, zonder concessies te doen aan mode of prestige, een ding waarvan de vorm bepaald wordt door zijn functie . Dit meesterstuk van vormgeving, kon ontstaan omdat er aan het ontwerp alleen eisen werden gesteld in termen van wat het doen moest en niet wat het zijn moest. Er hoefden geen irrationele koopmotiveringen bevredigd te worden.

Waarom wordt de productie van iets dat goed is en uitstekend voldoet gestopt ? Waarom kan het dan niet gewoon blijven bestaan?

Dat maakt de ’type H’, zoals de Fransen hem noemen, tot een iconisch bestelwagen.